1. לפני בקשה לפי סעיף 6 לפקודת בזיון בית המשפט, שהוגשה על ידי הנאמן לנכסי החייב אלי רייפמן (להלן: "
החייב"), לאכוף על ד"ר בוריס בנאי (להלן: "
המשיב"), באמצעות קנס, לקיים את הוראות החלטת כב' סגנית הנשיאה השופטת אלשיך מיום 22.6.11 שניתנה במסגרת תיק פשיטת הרגל של החייב (להלן: "
ההחלטה מיום 22.6.11" או "
ההחלטה").
ההחלטה מיום 22.6.11
2. ההחלטה מיום 22.6.11 ניתנה בבקשה (מס' 14 בתיק הממוחשב, בש"א 18733/09) שהוגשה מאת הנאמן (ששימש אותה עת כמנהל מיוחד) בעניין כספים וזכויות לכאורה של החייב במיזם עסקי ובחברות המצויות בשליטתו הישירה והעקיפה של המשיב (להלן: "
הבקשה למתן הוראות"). בפתח ההחלטה בואר כדלקמן:
"
ראשיתה של הפרשיה הינם במגעים בין החייב למר בנאי (להלן: "המשיב"), בסמוך לשנת 2001, אשר הבשילו לכדי הסכם משנת 2002, במסגרתו אין חולק כי מר רייפמן שילם או השקיע כ-11 מיליון דולר מכיסו. אלא, שמר בנאי מכחיש כל זכות של החייב במיזם על חלקיו השונים, בין אם במניות וזכויות ובין אם בזכות לקבלת או השבת כספים, ומסתמך על הסכם משנת 2007, בו ויתר החייב על כל זכויותיו במיזם. החייב, מצידו, מכחיש את הויתור ותומך הלכה למעשה בבקשת המנהל המיוחד."
3. לאחר דיון מפורט בגדרו נדחו טענות סף של המשיב ונדונו הטענות לגופו של ענין, קבע בית המשפט כדלקמן:
"סוף דבר; דין חלק זה של בקשת הנאמן להתקבל במובן זה שאני מצהירה על בטלות הסכם הויתור משנת 2007, וזאת בהתאם לסעיף 96(א) לפקודת פשיטת הרגל. כמו כן, נדחות כליל, ובשתי-ידיים, טענות ההתיישנות וטענות אי-ההתאמה למסגרת בקשה למתן הוראות בכל הנוגע לאותו חלק של הבקשה.
כפועל יוצא מכך, נוכח סמכויות החקירה ודרישת הדיווח המוקנות למנהל המיוחד
מעצם מעמדו, אף ובמיוחד טרם הגשת תביעה כספית
(ואין נפקא מינה, אם יקבע כי תנית הבוררות חלה עליה, אם לאו), יש מקום לקבל את סעיפים 6 עד 9 לבקשת המנהל המיוחד בכל הנוגע למתן מידע, כולל דוחות מפורטים מגובים בתצהיר, בעניינים הכספיים המפורטים באותם סעיפים, הקשורים כולם לאותו מיזם משותף."
סעיף 11 להחלטה (ההדגשה במקור. ת.א.).
4. במקביל לקבלת סעיפים 6- 9 לבקשה למתן הוראות נקבע, כי אין מקום בשלב זה להכריע בסעיפים 1 עד 5 לאותה בקשה וכי אלה ידונו בשלב השני של ההתדיינות. סעיפים 1- 5 לבקשה עסקו בפרט במתן הוראות למשיב להעביר לבעלותה של חברת המיזם המשותף של החייב והמשיב - חברת נוקוטומי (Nokotomi) - נכסים של המיזם המשותף ובכלל זה מניות של חברה פולנית ליצור ברזל (Huta Pokoj), זכויות במכרות בנמיביה (Purity Manganese ו- Aranos) ובמכרה בדרום אפריקה (Ruhida Investments).
5. בסעיפים 6- 9 לבקשה למתן הוראות, שהם הסעיפים להם נעתרה אותה החלטה בענינו של המשיב , עתר הנאמן כדלקמן:
"6. להורות לבנאי למסור למנהל המיוחד דין וחשבון מפורט בתצהיר על כל הכספים שקיבל בעצמו, או שהתקבלו בעבורו ו/או מטעמו ו/או בשמו ו/או במקומו מנכסי המיזם המשותף - נוקוטומי בכלל, ובמיוחד מחברת Huta Pokoj S.A., ובכללם דיווידנדים, חלוקת רווחים, שכר, תשלומים מכל סוג ששולמו לו ו/או לבעלי המניות של Huta Pokoj S.A., ו/או עבורם בין אם כשכר, משכורת, תשלומי הוצאות או אחרים מאז 1.1.03.
7. להורות לבנאי ליתן בידי המנהל המיוחד דין וחשבון מפורט בתצהיר על כל הכספים שקיבל בעצמו, או שהתקבלו בעבורו ו/או מטעמו ו/או בשמו ו/או במקומו לאחר 1.1.03 מהמכרות בדרום אפריקה, ו/או נמיביה, ובכללם הלוואות, השקעות, משיכות, דיווידנדים, חלוקת רווחים, תשלומים מכל סוג ששולמו לו, לבעלי הזכויות ו/או הרשיונות של המכרות בנמיביה ו/או בדרום אפריקה ובכללם שכר, משכורת, תשלומי הוצאות או אחרים.
8. להורות לבנאי למסור למנהל המיוחד דין וחשבון מפורט בתצהיר על כל הכספים שקיבל מאז 1.1.03 בעצמו, או שהתקבלו בעבורו ו/או מטעמו ו/או בשמו ו/או במקומו מכל נכס של המיזם המשותף המכונה "נוקוטומי", ובכללם דיווידנדים, חלוקת רווחים, תשלומים מכל סוג שמשך בעצמו ו/או אשר שולמו לבעלי הזכויות ו/או המניות של המפעל בווסט וירג'יניה, ו/או הוטה פוקוי ו/או המכרות, ו/או כשכר, משכורת תשלומי הוצאות או אחרים.
9. להורות לבנאי ליתן בידי המנהל המיוחד דו"ח כספי מפורט בתצהיר של כל ההשקעות, ההלוואות, התשלומים, ההכנסות וההוצאות שנעשו בקשר עם רכישת המפעל Highlander) או American Alloy) במדינת ווסט וירג'יניה בארה"ב תוך התייחסות ספציפית לטענות ההלוואות, ההשקעות והכספים שקיבל בנאי ואילו המפורטים בתביעת יצחק בנאי וג'יקוב בניסון ובצו חיקור הדין."
6. ערעור שהוגש על ידי המשיב על ההחלטה מיום 22.6.11, נדחה בפסק דינו של בית המשפט העליון מיום 11.2.13 (ע"א 6919/11). החלטת 22.6.11 היא חלוטה.
הבקשה ועמדת המשיב
7. במסגרת הבקשה לפי פקודת בזיון בית המשפט (להלן גם: "
הפקודה")התייחס הנאמן לרקע להגשת הבקשה למתן הוראות, לדיון שהתקיים באותה בקשה ולהחלטת 22.6.11, וטען, כי המשיב לא מסר את הנתונים שנדרש להמציא לפי ההחלטה. הנאמן הוסיף, כי "יותר מכך, [המשיב] למעשה נמלט מהארץ במהלך שנת 2010". עוד טען הנאמן, כי לאחר החלטת 22.6.11 פנה המשיב בחוסר תום לב לבית המשפט באנגליה בתביעת בוררות ובבקשה להמציאה מחוץ לתחום.
הנאמן טען, כי המשיב עומד במריו, מבזה את החלטת בית המשפט ואינו מעביר את המידע, וכי הבקשה הוגשה רק עתה לאחר שהגיע לידי הנאמן מידע ממקור אמין ולפיו המשיב נמצא בביקור בארץ "וזאת לאחר שבמהלך שנת 2010 הוא נמלט לנמיביה".
8. הנאמן הדגיש, כי המידע אותו נדרש המשיב להמציא לידיו הוא חשוב לשם עמידה על זכויותיו של החייב בהתאם להסכם שותפות בין הצדדים משנת 2002 ומימוש זכויותיו בעתיד, שכן ברגע בו קבע בית המשפט כי הסכם הויתור בטל, הנאמן נכנס לנעליו של החייב בהתאם להסכם השותפות.